veiling
Home Advertentie toevoegen Advertentie Plaatsen Zoeken Top10 Uitleg Contact Links
 
     
 
Antiek
Audio
Auto
Banen
Boeken
Boten
Camping
Computers
Dieren
Diversen
Electronica
Fietsen
Fotografie
Huis
Kleding
Kunst
Licht en geluid
Motoren
Munten
Muziek
Speelgoed
Sport
Telefonie
Vakantie
Verzamelen
Video en DVD
Websites
Woningen
 
     
2eHands Pagina
Beltonen
 
Link Aanmelden

     
 
Aanbod

Harderwijk, jaap hiddink

 
Harderwijk, jaap hiddinkKlik op de afbeelding om de grote versie te bekijken

Beschrijving:Een gezicht op de Vischpoort en de Vischmarkt door Jaap Hiddink. Olieverf op doek, 60 x 50 cm in een mooie lijst. Voluit gesigneerd. Herkomst particuliere collectie te Nunspeet, direct van de kunstenaar gekocht.

Jacob Gerardus Hiddink werd in 1910 in Nunspeet geboren. Hier werd hij een van de bekendste Nunspeetse schilders. Hij overleed hier ook in 2000. Hiddink was een leerling van Jos Lussenburg en leerde naar eigen zeggen ook veel van Ben Viegers. Hiddink was kunstenaar in een periode dat de Noordwest-veluwe veel kunstenaars huisvestte en Nunspeet nog een echt kunstenaarsdorpje was, waar kunstenaars uit het hele land naar toe trokken.. Hiddink heeft altijd in Nunspeet gewoond en gewerkt.
Jaap Hiddink was een echte Nunspeter, die ook zeer betrokken was bij de samenleving in het dorp. Hij was betrokken bij de oprichting van de politieke partij Gemeentebelang, waarvoor hij ook langere tijd als wethouder werd verkozen. Vanuit deze positie heeft hij de aanzet gegeven tot de oprichting van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Nunspeet.

Jaap Hiddink was een geweldig man die tot het laatst toe schilderde in zijn atelier aan de Spoorlaan. Wie daar aan huis kwam waande zich in een andere wereld. Overal hing zijn werk Hij werd beschouwd als de nestor van Noordwest-Veluwse schilders. Veel nu nog bekende kunstenaars als Ben Viegers en Jos Lussenburg, hebben wel in Nuspeet gewerkt, maar kwamen van elders.

Hiddink was deels autodidact maar werkte ook veel samen met mede kunstenaars van wie hij veel leerde. Naast Viegers en Lussenburg rekende Hiddink ook Jan van Vuuren tot zijn vrienden. In zijn laatste levens jaren was Hiddink in 1999 zeer betrokken bij de oprichting in Nunspeet van een grafsteen op het graf van zijn vriend Ben Viegers op de oude begraafplaats aan de Eperweg. In 2000 werd de laatste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden in het gemeentehuis in verband met zijn 90 ste verjaardag.

Uit de biografie geschreven t.g.v. de 80 ste verjaardag van Jaap Hiddink, door zijn neef George S.W. Plantinga.

Jeugd
De familie Hiddink woonde aan de Laan te Nunspeet en het gezin bestaat uit vader Herman Hiddink, moeder Delia Hiddink-Beins, oudere zus Lies en Jaap. Later komen daar nog broer Anton en zus To bij. Jaap geniet zijn middelbare schoolopleiding aan het Van Kinsbergen Instituut in Elburg. Na het overlijden van zijn vader in 1921, blijft moeder Hiddink achter met 4 kinderen. De financiŽle middelen voor een verdere studie ontbreken dan. Zijn wens om dierenarts te kunnen worden, kan niet vervuld worden. Door avondstudie behaalt Jaap wel het diploma voor apothekersassistent en ook het vakdiploma fotografie.

Schilders
Reeds in zijn prille jeugd heeft hij een bijzondere voorliefde voor de natuur en de schilderskunst en hij begint ook al heel jong te tekenen en te schilderen. Als jongen hangt hij aan de lippen van de Nunspeter schilders als Jos Lussenburg, Jan van Vuuren en Hendrik Verburg, die bijna dagelijks bij moeder Hiddink koffie komen drinken.

Huwelijk
In 1932 trouwt Jaap met Henny Keppel. Samen beginnen zij een gecombineerde drogisterij/fotozaak, waarin Henny de stuwende kracht is. Het is dan ook vooral aan haar te danken dat Hiddink zoveel tijd krijgt om er met zijn vriend Jos Lussenburg en andere kunstschilders op uit te trekken om te schilderen.

Contacten
Nadat hij in de zaak schildersmateriaal gaat verkopen komt hij ook steeds meer in contact met Academische gevormde kunstschilders als Arthur Briet en Ben Viegers, die hem vaak met raad en daad bijstaan. Jaaps interesse en bewondering gaan in het bijzonder uit naar de werken van George Breitner en Isaac Israels. Hun vlotte, rake stijl boeit hem in hoge mate, vooral omdat hij zelf op een soortgelijke manier werkt.

Ben Viegers
In Ben Viegers vindt hij iemand die snel en virtuoos het penseel hanteert. Iemand met een vlotte stijl, met wie hij zich verwant voelt. Ook hun karakters vertonen veel overeenkomst. Hiddink schildert vaak met Viegers en krijgt van hem de nodige aanwijzingen.

Prijsvraag
In 1935 neemt Hiddink met drie schilderijen deel aan een door het Willem Kollum Fonds uitgeschreven prijsvraag. Hiervan wordt er een, bij de beste 10 van de 180- inzendingen verkozen. De drie werken worden geŽxposeerd in het gemeentemuseum te Amsterdam. Dit betekent een behoorlijke aanmoediging om door te gaan met schilderen.

Opleiding
Toch voelt hij een tekort in zijn schildersopleiding. Daarom wil hij naar de kunstacademie in Arnhem. Voor zijn toelating moet Jaap enige van zijn werkstukken laten beoordelen. Vol hoop gaat hij met de bus naar Arnhem. Nadat de directeur van de Academie, de heer Van Lerven, deze stukken bestudeerd heeft, geeft hij Jaap de raad zich niet als leerling aan zijn Academie te laten inschrijven. Want; het schilderen zit U in het bloed en U heeft een waardevol eigen handschrift ontwikkeld. Dit zou U kwijtraken als U weer met het ABC van de schilderkunst zou beginnen.

Bezettingstijd
In de bezettingstijd zit hij enige tijd ondergedoken op de botter van de Elburger visser Aalt Peters, een vriend van Jos Lussenburg. Zijn ervaring met botters en zijn kennismaking met de Zuiderzeehavens worden later bij het schilderen van onschatbare waarde.verder tekent hij tijdens de oorlogsjaren ook veel met Jos Lussenburg en schildert hij in diens atelier. Hier bestudeert hij de anatomie van mens en dier.

Vrije Academie
Tijdens zij wethouderschap speelt Jaap een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Nunspeetse Vrije academie voor Beeldende Kunsten in 1968. Met de andere leden van de Nunspeetse schildersvriendenclub, die regelmatig bij elkaar aan huis vergadert, ontwikkelt hij samen met de beeldhouwer/kunstschilder Cor Vrendenberg, het plan om een plaatselijke kunstschool te stichten.
In de beginfase neemt hij als medeoprichter vooral het organisatorische werk op zich, Als wethouder doet hij veel voor het verkrijgen van een onderkomen voor de dan nog bescheiden instelling. De academie maakt later een grote bloei door en heeft intussen een ruime bekendheid

Veluwe
Hoewel Jaap Hiddink wel schilder van de Veluwe wordt genoemd wil dit geenszins zeggen dat hij alleen maar het Veluws landschap met zijn heidevelden, bossen, dorpjes, boerderijen en marktgezichten schildert. Integendeel, zijn werk toont een grote variatie in stadsgezichten. Zo legde hij o.a. Hoorn, Enkhuizen, Veere, Middelburg en Delft op het doek vast. Verder stillevens, portretten en landschappen.
  
Prijs: Ä1450
  
Naam: Bas
E-mail: Klik hier om E-mail te sturen naar de adverteerder
 
Woonplaats: Opmeer
Provincie: Noord-Holland
  
Geplaatst op:28-03-06 om 07:03:08
Verloopt op:25-04-06 om 07:04:08
 
Bekeken: 3674
Foto: Bekijk foto extern
 
 
Bod Plaatsen:
Bod in Ä:

Emailadres:
 
 
 
 
Geboden:Door:Datum:
400Emailen naar info15-02-07 om 19:02:29
In totaal is er 1 keer geboden op deze advertentie.
 
Breng een vriend op de hoogte van deze advertentie
Printbare versie van deze advertentie


 

Veiling website is niet aansprakelijk voor eventuele (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.