veiling
Home Advertentie toevoegen Advertentie Plaatsen Zoeken Top10 Uitleg Contact Links
 
     
 
Antiek
Audio
Auto
Banen
Boeken
Boten
Camping
Computers
Dieren
Diversen
Electronica
Fietsen
Fotografie
Huis
Kleding
Kunst
Licht en geluid
Motoren
Munten
Muziek
Speelgoed
Sport
Telefonie
Vakantie
Verzamelen
Video en DVD
Websites
Woningen
 
     
2eHands Pagina
Beltonen
 
Link Aanmelden

     
 
Aanbod

Lammert van der tonge, een naaister

 
Lammert van der tonge, een naaisterKlik op de afbeelding om de grote versie te bekijken

Beschrijving:Een tekening van een naaister door de Larense schilder Lambert van der Tonge (1871-1937). De tekening is gemaakt op de voorzijde van het programmablad van de Kunstavond, georganiseerd door de Vereniging Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum op 23 september 1933.

Lambert van der Tonge gebruikte de tekenruimte aan de voorzijde van het programma om er treffend een afbeelding van een naaister te tekening. Het werk is gesigneerd.

Lammert van der Tonge werd in 1871 in Amsterdam geboren. Hij overleed in 1937 in Laren. Hij woonde en werkte tot 1903 in Amsterdams en daarna in Laren. Tot zijn 23ste jaar was Van der Tonge leerling van Eduard Frankfort, daarna volgde hij een klassieke opleiding aan de Rijks Akademie te Amsterdam, o.l.v. professor August Allabe en van C.L. Dake, N. van der Waay en R Stang.

Bij de laatste volgde hij etslessen.Hij behoorde tot de gelukkigen aan wie een Koninklijke subsidie werd toegekend, waardoor zijn bestaan vanaf 1902 minder onzeker werd. Het jaar daarop vertrok hij naar Laren als een van die schilders die daar hun geluk gingen beproeven met het schilderen van huiselijke taferelen bij de mensen thuis. Af en toe pakte hij zijn schilderspullen bij elkaar en trok hij naar Drente, Gelderland en Noord-Brabant op zoek naar dezelfde motieven. Hij liet zich ook wel eens verleiden tot het schilderen van een landschap of een portret. Maar zijn interieurs van moeders met kinderen in olieverf of aquarel scoorden het hoogst. Ze waren te bewonderen op tentoonstellingen van Arti, Snt Lucas, bij Laren-Blaricum en natuurlijk Hamdorff.

Evenals zijn grote voorbeelden liet hij bij zijn atelier een compleet Larens stulpje bouwen, want de rommel, het lawaai, en het gebrek aan comfort in de Larense boerderijen hield hij al gauw voor gezien. Zijn beste interieurs, losgeschilderd en met een prachtige lichtval, benaderen die van Neuhuys en Kever. Door de verkoop aan het buitenland, met de Larensche Kunsthandel als intermediair, ging hij behoren tot de Larense schilderfabriek. Na het ter ziele gaan van de Kunsthandel, bleef Laren-Blaricum een vast afzetpunt

  
Prijs: 220
  
Naam: Bas
E-mail: Klik hier om E-mail te sturen naar de adverteerder
 
Woonplaats: Opmeer
Provincie: Noord-Holland
  
Geplaatst op:07-04-06 om 17:04:00
Verloopt op:05-05-06 om 17:05:00
 
Bekeken: 2811
Foto: Bekijk foto extern
 
 
Bod Plaatsen:
Bod in :

Emailadres:
 
 
 
 
Geboden:Door:Datum:
Er is nog niet geboden op deze advertentie.
 
Breng een vriend op de hoogte van deze advertentie
Printbare versie van deze advertentie


 

Veiling website is niet aansprakelijk voor eventuele (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.