veiling
Home Advertentie toevoegen Advertentie Plaatsen Zoeken Top10 Uitleg Contact Links
 
     
 
Antiek
Audio
Auto
Banen
Boeken
Boten
Camping
Computers
Dieren
Diversen
Electronica
Fietsen
Fotografie
Huis
Kleding
Kunst
Licht en geluid
Motoren
Munten
Muziek
Speelgoed
Sport
Telefonie
Vakantie
Verzamelen
Video en DVD
Websites
Woningen
 
     
2eHands Pagina
Beltonen
 
Link Aanmelden

     
 
Aanbod

AJ Zwart, herfst in de polder

 
AJ Zwart, herfst in de polderKlik op de afbeelding om de grote versie te bekijken

Beschrijving:Herst in de polder, 40 x 60 cm in een nette lijst.

Arie Zwart werd geboren in Rijswijk. Hij kreeg zijn opleiding aan de Haagse Akademie voor Beeldende Kunst en was enige tijd leerling van de Rijswijkse kunstenaar Otto Kriens. Na zijn opleiding krijgt Zwart een atelier in het ouderlijk huis in Rijswijk.Omdat hij met de verkoop van zijn schilderijen maar nauwelijks in zij levensonderhoud kon voorzien, heeft hij verschillende tijdelijke baantjes, onder meer in de reclame wereld.
Aanvankelijk waren zijn ouders, toen Aad zwart te kennen gaf kunstschilder te willen worden verre van blij, en werd hij door zijn ouders die een winkel dreven, sterk in zijn voornemen afgeremd. Ze bewogen hem eerste een opleiding tot reclameschilder in Amsterdam te volgen. Zwart had echter bij zijn tochten naar de Veluwezoom, waar hij veel schilderde, bemerkt dat er veel belangstelling voor zijn schilderijen bestond, die hij dan ook vlot verkocht. Dit bracht hem er mede toe zijn opleiding aan de Haagse Academie te volgen.

Na zijn huwelijk in 1926 begon een zwervend bestaan. Eerst trok het gezin met een woonwagen door Brabant. Toen in 1936 een erfenis werd ontvangen, waardoor de opdracht tot het bouwen van een boot kon worden verstrekt, lag de wereld open. Met de “Trekschuit” werd bijna veertij jaar, tot 1974, door het land gezworven. Alom trok dit vaartuig de aandacht door de bloem die aan dek werden meegevoerd. Bloemen waren ook de kenmerken elementen in de schilderijen van Zwart. In zijn stillevens, maar ook in zijn landschappen werd meestal een overmaat aan bloemen gevonden. Zij reizen naar Frankrijk en Spanje hebben hier zeker toe bijgedragen. In moeilijker tijden echter, wanneer de schilder depressief was, werden de schilderijen in overeenstemming daarmee, donkerder van toon. Zwart heeft veel geëxposeerd, zowel op zijn boot als in de kunsthandel.

Rond 1938 trok hij naar Meppel. Daar bracht hij de oorlogsjaren door. Al snel kwam hij in contact met andere Meppeler schilders. Samen brachten ze veel plezierige avonden door. Even werden dan de donkere tijden naar de achtergrond verdreven als piano- en vioolspel, overstemd door luid gezang, opklonk vanuit het “Balkengat” , waar “Trekschuit” lag afgemeerd. De laatste jaren van zijn leven woonde hij met zijn echtgenote in het Rosa Spierhuis in Laren.

De vroege werken van Arie Zwart, de schilderijen die dateren uit zijn "Rijswijkse" periode, zijn nog geschilderd in de traditie van de Haagse School, zoals die op de Akademie werd onderwezen en ook door Otto Kriens. Voorbeelden, onderdeel uitmakend van de collectie van het Rijswijks Museum, zijn; de landschappen in Overvoorde, Cromvliet en de Oude Kerk te Rijswijk.

Gaandeweg wint zijn werk aan kleur en wordt zijn penseelvoering losser. Uit de jaren 30 en 40 dateren veel van zijn bekende en populaire polderlandschappen en plasgezichten, die niet alleen qua onderwerp, maar ook qua uitvoering blijven herinneren aan de tradities van de Haagse School.
  
Prijs: €2400
  
Naam: Bas
E-mail: Klik hier om E-mail te sturen naar de adverteerder
 
Woonplaats: Opmeer
Provincie: Noord-Holland
  
Geplaatst op:02-09-05 om 15:09:45
Verloopt op:30-09-05 om 15:09:45
 
Bekeken: 7745
Foto: Bekijk foto extern
 
 
Bod Plaatsen:
Bod in €:

Emailadres:
 
 
 
 
Geboden:Door:Datum:
850Emailen naar f_isaffe13-01-09 om 22:01:20
700Emailen naar mwvandersluis02-03-08 om 19:03:16
In totaal is er 2 keer geboden op deze advertentie.
 
Breng een vriend op de hoogte van deze advertentie
Printbare versie van deze advertentie


 

Veiling website is niet aansprakelijk voor eventuele (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.