veiling
Home Advertentie toevoegen Advertentie Plaatsen Zoeken Top10 Uitleg Contact Links
 
     
 
Antiek
Audio
Auto
Banen
Boeken
Boten
Camping
Computers
Dieren
Diversen
Electronica
Fietsen
Fotografie
Huis
Kleding
Kunst
Licht en geluid
Motoren
Munten
Muziek
Speelgoed
Sport
Telefonie
Vakantie
Verzamelen
Video en DVD
Websites
Woningen
 
     
2eHands Pagina
Beltonen
 
Link Aanmelden

     
 
Aanbod

Jan Makkes, Noorbeek Limburg

 
Jan Makkes, Noorbeek LimburgKlik op de afbeelding om de grote versie te bekijken

Beschrijving:Een gezicht op een boerderij bij Noorbeek in Limburg door de gedreven kunstenaar Jan Makkes.

Olieverf op doek, 90 x 80 cm in een prachtige stijlvolle lijst. Voluit gesigneerd. Het schilderij staat afgebeeld in het boek "Jan Makkes, een gedreven schilder" op pagina 80.

Jan Makkes werd als tweede kind binnen het gezin in 1935 te Amsterdam geboren. Kort nadien verhuisde het gezin naar Santpoort. Zijn vader was decoratieschilder en reclametekenaar. Op school was Jan een lastige een rebelse leerling. Uiteindelijk besloot hij naar de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam te gaan. Hij hield het hier niet lang uit. Zijn opleiding kreeg hij in het Rijksmuseum, waar hij zonder toelatingsexamen, op basis van zijn goedgevulde map met tekeningen werd toegelaten. Hier kreeg hij les van Jan van Tongeren een ouderwetse degelijke leermeester voor wie hij veel bewondering had. Vervolgens werd hij toegelaten tot de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Hier lag hij voortdurend overhoop met zijn leraren Roling en Wiechers. De tijd was gekomen om zelf verder zijn weg te zoeken.

In de 50er jaren maakte Jan Makkes studie reizen naar Frankrijk en Engeland. met succes organiseerde hij in Santpoort zijn eerste verkooptentoonstellingen, waar hij zijn werk goed verkocht. Hij ontwikkelde een moderne stijl; snel, soms bijna driftig geschilderd, tegelijkertijd zuiver uitgewerkt en sfeerrijk, met heldere kleuren, modern maar warm.

Jan Makkes en Van Gogh
Jan Makkes voelde zich met Vincent van Gogh sterk verbonden. Hij bewonderde het werk van die kunstenaar mateloos. Qua karakter voelde hij punten van overeenkomst. "Van Gogh schilderde het licht" aldus Makkes. Dramatiek, dynamiek en gevoeligheid stralen uit zijn werk. Ik hoop altijd dat mensen dat ook in mijn werk ontdekken. In ieder geval is dat wat ik probeer over te brengen op het doek: licht, kleur, dramatiek en dynamiek. De reis die Makkes maakte langs de plaatsen waar Van Gogh had gewerkt was voor hem een soort pelgrimsreis.

De kunstenaar Makkes
Het kunstenaarsschap van Makkes heeft vele facetten. Een groter contrast bijvoorbeeld dan tussen zijn industrietekeningen en zijn uitbundige bloemstukken en landschappen is welhaast niet mogelijk. Makkes gebruikte veel agressieve kleuren, veel rood, zijn penseel vloog over het doek, van links onder naar rechts boven. Toch bracht hij uiteindelijk harmonie in zijn werk. Alle uitbundigheid bleef binnen de grenzen van de compositie. Makkes was geen droge schilder, hij gebruikte ontzettend veel verf om in de slotfase met het palletmes de finishing touch aan te brengen.
  
Prijs: 2400
  
Naam: Bas
E-mail: Klik hier om E-mail te sturen naar de adverteerder
 
Woonplaats: Opmeer
Provincie: Noord-Holland
  
Geplaatst op:03-09-05 om 13:09:49
Verloopt op:01-10-05 om 13:10:49
 
Bekeken: 4273
Foto: Bekijk foto extern
 
 
Bod Plaatsen:
Bod in :

Emailadres:
 
 
 
 
Geboden:Door:Datum:
650Emailen naar sjvdberg22-02-07 om 06:02:37
In totaal is er 1 keer geboden op deze advertentie.
 
Breng een vriend op de hoogte van deze advertentie
Printbare versie van deze advertentie


 

Veiling website is niet aansprakelijk voor eventuele (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.